Kαρκίνος του δέρματος και μελάνωμα

96758184_748645955671720_7191225668254826496_n-1200x600.jpg

Πάρα πολλοί ασθενείς συχνά ανησυχούν παρατηρώντας ή πιάνοντας ακόμα και μια μικρή αλλαγή στο δέρμα τους. Αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμο :
• Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και το πιο ορατό
• Έχει πολλά εξαρτήματα, τρίχες, εκατομμύρια αδένες, σπίλους (ελιές) κ.α.
• Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο αλληλεπιδρά με το εξωτερικό περιβάλλον (τραυματισμοί, μικρόβια, αλλεργιογόνα, ηλιακή ακτινοβολία)
• Αποτελεί τον «καθρέφτη της υγείας» του σώματος, μιας και πολλές συστηματικές παθήσεις έχουν εκδηλώσεις από το δέρμα.

melanoma-plati
Η βασική αγωνία των ασθενών είναι η τυχόν ύπαρξη καρκίνου. Ο καρκίνος του δέρματος βασικά διακρίνεται στο μελάνωμα και στους μη μελανινοκυτταρικούς καρκίνους ή επιθηλιώματα. Άλλη κατηγορία κακοηθειών αφορά στα σαρκώματα, χωρίς όμως να έχουν την ίδια συχνότητα.
Στα επιθηλιώματα ανήκουν το βασικοκυτταρικό και το καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Είναι πάρα πολύ συχνά και παρότι εμφανίζουν διαφορές στην εμφάνισή τους, συχνά η διάκριση γίνεται στο μικροσκόπιο με την ιστολογική εξέταση. Γενικά εμφανίζονται ως έλκη (πληγές) που δεν κλείνουν, υπερκεραττωσικές (σκληρές) περιοχές, οζίδια, συχνότερα σε περιοχές του δέρματος εκτεθειμένες στον ήλιο, μιας και η ηλιακή ακτινοβολία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Το καλό είναι ότι στην πολύ μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων (εκτός από πλακώδη καρκινώματα με επέκταση σε μεγάλο βάθος του δέρματος) δεν δίνουν μεταστάσεις σε λεμφαδένες και άλλα όργανα.

Η οριστική θεραπεία τους συνήθως αφορά την αφαίρεσή τους με τοπική αναισθησία μαζί με λίγα χιλιοστά υγειούς δέρματος σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Σπανιότερα απαιτείται μεγαλύτερη εκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός των αδένων κοντά στη βλάβη. Η πρόγνωση συνήθως είναι εξαιρετική.

melanoma-karkinos-dermatos-xeirourgos-charisis-christos
Στο μελάνωμα η πραγματικότητα είναι δυστυχώς διαφορετική, μιας και αποτελεί μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου. Η εμφάνισή του έχει σαφέστατη συσχέτιση τόσο με τον τύπο του δέρματος όσο και με την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο. Εμφανίζεται συνήθως ώς ένας σπίλος (ελιά) που έγινε προσφάτως αντιληπτός από τον ασθενή και έχει έντονο μαύρο ή κυανό (σκούρο μπλέ) χρώμα, η ως μια ελιά που άλλαξε μέγεθος, σχήμα, χρώμα, απέκτησε ανομοιογενή εμφάνιση, ανώμαλα όρια και ασυμμετρία.

Απαιτείται αρχικώς άμεση αφαίρεση της βλάβης και αναλόγως της ιστολογικής εξέτασης και του βάθους επέκτασης (α) έλεγχος για τυχόν ήδη υπάρχουσες μεταστάσεις σε άλλα όργανα, όπως το συκώτι, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και τα οστά, (β) ευρεία εκτομή υγιούς δέρματος γύρω από την αρχική βλάβη, σε έκταση που καθορίζεται από το βάθος επέκτασης της αρχικής βλάβης και (γ) αφαίρεση του «φρουρού» λεμφαδένα, δηλαδή ανίχνευση με ειδικές τεχνικές και αφαίρεση του πρώτου λεμφαδένα που «υποδέχεται» τα καρκινικά κύτταρα που πάνε να ξεφύγουν και αναλόγως του αν είναι επηρρεασμένος ή όχι, συμπληρωματικός λεμφαδενικός καθαρισμός της περιοχής. Η πρόγνωση και τα μακροχρόνια ποσοστά επιβίωσης από μελάνωμα, εξαρτώνται απόλυτα από το πόσο προχωρημένη είναι η βλάβη τη στιγμή της διάγνωσης.
Κλείνοντας είναι πολύ σημαντικές οι εξής διευκρινίσεις :
• Η διάγνωση των παθήσεων του δέρματος γίνεται από δερματολόγο και όχι από διαδικτυακή αναζήτηση.
• Δεν χρειάζονται όλες οι βλάβες του δέρματος αφαίρεση. Μετά από δερματολογική εκτίμηση, η οποία καλό είναι να γίνεται σε τακτική βάση, ο ασθενής παραπέμπεται σε χειρουργό για διενέργεια βιοψίας ή αφαίρεσης της βλάβης.
• Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο βαρύνεται ιδιαιτέρως για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, ιδίως τους θερινούς μήνες.
• Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ιδίως για το μελάνωμα, είναι μέγιστης σημασίας για την ίαση και τη μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών.

Copyright Χρήστος Χαρίσης, Γενικός Χειρουργός

Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό Χρήστο Χαρίση στη Θεσσαλονίκη στο 2316009932 ή με email στο charisissurg@gmail.com

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

2020 Copyright christoscharisis.gr