Καρκίνος παχέος εντέρου: Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πρώιμος έλεγχος για νέους άνδρες υψηλού κινδύνου

unnamed.jpg

Καρκίνος παχέος εντέρου: Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πρώιμος έλεγχος για νέους άνδρες υψηλού κινδύνου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, αλλά μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους αυξάνονται.

Μια νέα μελέτη εντόπισε επτά παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες.

Οι συγγραφείς συνιστούν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για άτομα κάτω των 45 ετών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από 150.000 άτομα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών, με τη διάμεση ηλικία διάγνωσης να είναι τα 66. Σύμφωνα με την American Cancer Society, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και οι θάνατοι σε ηλικιωμένους μειώνονται, εν μέρει λόγω του εκτεταμένου προληπτικού ελέγχου των άνω των 50 ετών και την αφαίρεση των προκαρκινικών βλαβών που ονομάζονται πολύποδες.

Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι χαμηλός για άτομα κάτω των 45 ετών, ο αριθμός των περιπτώσεων και των θανάτων σε νεότερους ανθρώπους αυξάνεται από το 1990.

Τώρα, μια μελέτη βετεράνων των ΗΠΑ ανακάλυψε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο στοχευμένος έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων περιπτώσεων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Cancer Prevention Research.

«Αν και υπάρχει μια ταχεία αύξηση των νέων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, η αιτία είναι άγνωστη. Στους νέους άνδρες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο. Δεδομένου ότι η πλειονότητα του κόλο-ορθικού καρκίνου μπορεί να προληφθεί μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου, αυτή η μελέτη παρουσιάζει πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για τον προσδιορισμό του ποιοι νεαροί άνδρες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου».

Οι 7 παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου

Από τη βάση δεδομένων National Veterans Affairs των Ηνωμένων Πολιτειών, οι ερευνητές εντόπισαν 956 άνδρες ηλικίας μεταξύ 35 και 49 ετών που είχαν διαγνωστεί με μη κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ 2008 και 2015. Από αυτούς, οι 600 πληρούσαν τα κριτήριά τους για συμπερίληψη στη μελέτη.

Στη συνέχεια τα αντιστοιχούσαν με 1.200 άτομα που είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση αλλά δεν είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου και 1.200 μάρτυρες που δεν είχαν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση.

Οι ερευνητές εξέτασαν κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής, οικογενειακό και προσωπικό ιατρικό ιστορικό, σωματικά μέτρα, ζωτικά σημεία, φάρμακα και εργαστηριακά αποτελέσματα τόσο για τις περιπτώσεις όσο και για τους μάρτυρες. Για μεταβλητές που θα μπορούσαν να αλλάξουν με την έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που προσδιορίστηκαν από τους 6 έως 18 μήνες πριν από τη διάγνωση για άτομα με διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου, εξέτασαν την ηλικία, τη συμβίωση, την απασχόληση, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τους καρκίνους σε συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, τις συνοσηρότητες, τη χρήση αλκοόλ, την υπερλιπιδαιμία και τη χρήση στατινών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή πολυβιταμίνες.

Από αυτό, εντόπισαν 15 παράγοντες που συνδέονταν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Από αυτούς, επεσήμαναν επτά που παρείχαν με σχετική ακρίβεια, δεδομένα τα οποία μπορούν να συλλεχθούν εύκολα:

 

 • μεγαλύτερη ηλικία (στην ηλικιακή ομάδα 35-49 ετών)
 • μη τακτική χρήση ΜΣΑΦ (όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη)
 • καμία τακτική χρήση στατινών
 • τρέχουσα χρήση αλκοόλ
 • συγγενής πρώτου ή δεύτερου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου
 • υψηλότερο σωματικό βάρος
 • μεταβλητές εργασιακές συνθήκες – δείκτης για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση

Ορισμένοι παράγοντες αύξαναν τον κίνδυνο περισσότερο από άλλους, όπως είπε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ Thomas F. Imperiale, ερευνητής στο Ινστιτούτο Regenstrief, στο Medical News Today:

«Το να έχεις συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου είχε μεγαλύτερο βάρος. Δύο άλλοι παράγοντες με μεγαλύτερη επίδραση ήταν η μη λήψη στατίνης και η μη λήψη μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου».

 

Τρόπος ζωής και κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας
 • Μια δίαιτα χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά
 • Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά, ή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα
 • Παχυσαρκία
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Κάπνισμα

Ο Δρ Bilchik, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε τον ρόλο των παραγόντων του τρόπου ζωής:

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, η χρήση στατινών σχετίζεται με υψηλή χοληστερόλη και η διατροφή και το αλκοόλ έχουν συνδεθεί και με πολλές άλλες κακοήθειες».

«Είναι ενδιαφέρον ότι η απώλεια βάρους, όχι η παχυσαρκία, ήταν ένας παράγοντας κινδύνου, σε αντίθεση με πολυάριθμες μελέτες. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι συνέπεια του καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι αιτία, και ως εκ τούτου χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης», πρόσθεσε.

 

Οι απλές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, είπε ο Δρ Bilchik.

«Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της αποφυγής επεξεργασμένων τροφίμων και υπερβολικού κόκκινου κρέατος και αλκοόλ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 80%.

 

Έλεγχος για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους έγινε μόνο σε άνδρες, αλλά ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι διπλάσιος στους άνδρες από ότι στις γυναίκες κάθε ηλικίας. Ωστόσο, τώρα αναλαμβάνουν παρόμοια έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες.

Τόνισαν ότι δεν χρειάζονται όλοι οι νεότεροι άνδρες προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά ότι όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να ωφεληθούν.

«Για τους άνδρες 35–44 ετών, μόνο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο. Για εκείνους τους άνδρες 45-49 ετών, οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν πλέον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν διευκρινίζουν πώς (δηλαδή ποια εξέταση).

 

«Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι χρήσιμοι για να αποφασίσετε εάν η μη επεμβατική εξέταση (με το ανοσοχημικό τεστ κοπράνων ή το τεστ DNA κοπράνων πολλαπλών στόχων) ή η κολονοσκόπηση είναι πιο κατάλληλη», είπε ο Δρ Imperiale στο MNT.

Επιπλέον, ήλπιζε ότι ο εντοπισμός αυτών των παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους άνδρες ηλικίας 45-49 ετών, οι οποίοι είναι επί του παρόντος κατάλληλοι για προσυμπτωματικό έλεγχο, να προσέλθουν για εξέταση.

«Τα ευρήματα είναι πιο σχετικά με τους άνδρες βετεράνους ηλικίας κάτω των 35-44 ετών τώρα που ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται από την ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, τα ευρήματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για να πειστούν οι άνδρες βετεράνοι 45-49 ετών ότι πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο», πρόσθεσε ο Δρ. Imperiale.

 

Χειρουργός Θεσσαλονίκη Χαρίσης Χρήστος

Copyright Χρήστος Χαρίσης, Γενικός Χειρουργός

Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό Χρήστο Χαρίση στη Θεσσαλονίκη στο 2316009932 ή με email στο charisissurg@gmail.com

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

2020 Copyright christoscharisis.gr