Αρχικώς χρησιμοποιήθηκε στη γυναικολογία κυρίως για διαγνωστικούς λόγους, μέχρι το 1987, οπότε ο πρωτοπόρος Γάλλος χειρουργός Philippe Mouret πραγματοποίησε την πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Έκτοτε και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή καθιερώθηκε πλήρως λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στους ασθενείς.
Τα επόμενα χρόνια και μέχρι τις μέρες μας, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει παρουσιάσει τεράστια πρόοδο και πλέον σχεδόν όλες οι επεμβάσεις της κοιλίας μπορούν να διενεργηθούν με αυτό τον τρόπο, έχοντας παρεκτοπίσει σημαντικα τη συμβατική ανοικτή χειρουργική, τόσο λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων, όσο και της αυξανόμενης εμπειρίας των χειρουργών.
Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ο κλάδος της χειρουργικής που δεν χρησιμοποιεί τομές στην κοιλιά για να αποκτήσει ο χειρουργός οπτική και απτική πρόσβαση με τα χέρια του στα διάφορα όργανα. Αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μικρές τομές (οπές) 0,5-1 εκατοστών από τις οποίες εισάγονται η οπτική κάμερα και τα διάφορα λαπαροσκοπικά εργαλεία, μέσω ειδικών συσκευών ή trocar (κάνουλες). Η εικόνα προβάλλεται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας με πολλές φορές μεγέθυνση μέσω οπτικών ινών, ο φωτισμός προέρχεται από πηγή ψυχρού φωτισμού στην ίδια την κάμερα, ενώ ο απαιτούμενος χώρος για τους χειρουργικούς χειρισμούς δημιουργείται με το “φούσκωμα” της κοιλιάς με αδρανές αέριο (διοξείδιο του άνθρακα – CO2), μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμοπεριτόναιο.
Είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική με την ανοικτή;
Στις μέρες μας, με τη συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση, καθώς και με την τεχνολογική εξέλιξη του χειρουργικού εξοπλισμού, όλες οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν τα ίδια και στις περισσότερες περιπτώσεις μικρότερα ποσοστά επιπλοκών σε σχέση με τις αντίστοιχες ανοικτές επεμβάσεις.
Επιπλέον, με βάση και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, η αποτελεσματικότητα των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι εφάμιλλη των ανοικτών, με επιπρόσθετα οφέλη για τον ασθενή, ακόμα και σε περιπτώσεις που αφορούν κακοήθεις παθήσεις και η ριζικότητα μιας επέμβασης είναι το αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο.
Σε κάθε περίπτωση, αν και σε εξαιρετικά μικρά ποσοστά, ο χειρουργός μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει την επέμβαση σε ανοικτή, εφόσον τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τις λαπαροσκοπικές τεχνικές.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;
Ποιες επεμβάσεις γίνονται λαπαροσκοπικά;