Αιμορροϊδες. Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται. Σύγχρονες και ελάχιστα επώδυνες τεχνικές.

hemorrhoids-charisis-chirourgos-thessaloniki.jpg

Αιμορροϊδες. Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται. Σύγχρονες και ελάχιστα επώδυνες τεχνικές.

Οι αιμορροϊδες ή πιο σωστά η αιμορροϊδοπάθεια είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί συχνά σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Οι αιμορροϊδες αποτελούν φυσιολογική ανατομική δομή του ορθοπρωκτικού σωλήνα αποτελούμενες κυρίως από φλέβες. Ορισμένες καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλία, όπως η δυσκοιλιότητα και η εγκυμοσύνη, προκαλούν στάση του αίματος στις αιμορροϊδες , διάτασή τους και βαθμιαία απώλεια της στήριξής τους, με αποτέλεσμα τη διόγκωση και την πρόπτωσή τους, που προκαλεί συμπτώματα και ενοχλήσεις στον ασθενή. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας είναι η διατροφή, το αλκοόλ, τα μπαχαρικά, η κληρονομική προδιάθεση και η παρατεταμένη ορθοστασία.

hemorrhoids-charisis-chirourgos-thessaloniki-thermi
Ανάλογα με την εντόπισή τους διακρίνονται σε εσωτερικές, όταν εντοπίζονται μέσα από τον πρωκτό και σε εξωτερικές, οι οποίες καλύπτονται από δέρμα. Ανάλογα με την έκταση της διόγκωσης και πρόπτωσης διακρίνονται σε :
• 1ου βαθμού (δεν είναι ορατές παρα μόνο με ορθοσκόπηση),
• 2ουβαθμού (παροδική πρόπτωση κατά την αφόδευση και ανατάσσονται αυτόματα),
• 3ου βαθμού (πρόπτωση κατά την αφόδευση, το βήχα, την ορθοστασία, το περπάτημα και την κένωση και ανάταξη με το χέρι) και
• 4ου βαθμού (μόνιμη πρόπτωση και αδυναμία ανάταξης).

aimoroides-genikos-xeirourgos-laser-thessaloniki-charisis-christos
Τα βασικά συμπτώματα των αιμορροϊδων περιλαμβάνουν απώλεια αίματος κατά τις κενώσεις, πόνο, αισθητή πρόπτωση κυρίως κατά τις κενώσεις, αίσθημα δυσανεξίας και πληρότητας στον πρωκτό, έξοδο βλέννης και κνησμό (φαγούρα) στον πρωκτό. Η χρόνια απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει εώς και σημαντικού βαθμού αναιμία.

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία, όπως υπακτικά, εδρόλουτρα, αντιφλεγμονώδη, είναι χρήσιμη για την παροδική ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Διάφορες χειρουργικές τεχνικές είναι διαθέσιμες ανάλογα με την έκταση της νόσου.
• Πολύ καλά αποτελέσματα παρουσιάζει σήμερα η τεχνική της απαγγείωσης των αιμορροϊδων με τη βοήθεια κεφαλής Doppler υπερήχων (τεχνική HAL). Με την τεχνική αυτή, εντοπίζεται η αρτηριακή παροχή αίματος στις αιμορροϊδες μέσω κεφαλής υπερήχων και επί τόπου τοποθετούνται ραφές οι οποίες διακόπτουν αυτή τη ροή με αποτέλεσμα το μαρασμό των αιμορροϊδων. Η επέμβαση συμπληρώνεται με ανάρτηση του βλεννογόνου. Η τελευταία αυτή τεχνική δεν περιλαμβάνει εκτομή, συνοδεύεται από ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και ελάχιστες επιπλοκές.

• Η κλασική αιμορροϊδεκτομή (Milligan–Morgan) περιλαμβάνει την αφαίρεση των αιμορροϊδικών όζων, με την τραυματική επιφάνεια συνήθως να αφήνεται να επουλωθεί μόνη της. Σήμερα η τεχνική αυτή όταν εφαρμόζεται, γίνεται με τη βοήθεια διαφόρων μορφών ενέργειας (ενέργεια υπερήχων) και η χρήση της περιορίζεται στη θεραπεία πολύ προχωρημένων περιπτώσεων αιμορροϊδοπάθειας 4ου βαθμού. 

Το χειρουργικό laser επίσης βρίσκει εφαρμογή στη σύγχρονη θεραπεία των αιμορροϊδων, με ιδιαίτερη εφαρμογή στις περιπτώσεις όπου προεξάρχον σύμπτωμα είναι η αιμορραγία.

Το συχνό αυτό χειρουργικό πρόβλημα που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην καθημερινή ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων, σε αντίθεση με τις δραματικές εμπειρίες πολλών ασθενών που το αντιμετώπισαν χειρουργικά τις προηγούμενες δεκαετίες, πλέον αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Copyright Χρήστος Χαρίσης, Γενικός Χειρουργός

Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό Χρήστο Χαρίση στη Θεσσαλονίκη στο 2316009932 ή με email στο charisissurg@gmail.com

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2020 Copyright christoscharisis.gr