ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΛΗΝΟΣ


Ο σπλήνας αποτελεί όργανο της αριστερής άνω κοιλίας, ευρισκόμενος κάτω από το διάφραγμα και πίσω από τις κατώτερες πλευρές. Ανατομικά έρχεται σε σχέση με το στόμαχο, τον αριστερό λοβό του ήπατος και την ουρά του παγκρέατος. Η λειτουργία του είναι αιμοποιητική (στην εμβρυϊκή ζωή) και ανοσοποιητική (παραγωγή λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων).

Θέση στο σώμα και ανατομικές σχέσεις του σπληνός

Για ποιους λόγους ο σπλήνας μπορεί να απαιτήσει χειρουργική παρέμβαση;

Ο συχνότερος λόγος είναι η ρήξη του από τραυματισμό που προκαλεί σημαντική αιμορραγία. Άλλοι λόγοι είναι η δημιουργία αποστημάτων, παρασιτικών κύστεων (πχ εχινοκόκκου) ή κάποιες αιματολογικές παθήσεις (πχ ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα) των οποίων η φαρμακευτική θεραπεία αποτυγχάνει και απαιτείται αφαίρεση του σπλήνα προκειμένου να μην παγιδεύονται σε αυτών τα στοιχεία του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια. Τέλος, στις χειρουργικές παθήσεις του σπληνός συγκαταλέγονται και κάποιες κακοήθειες ή άλλοι όγκοι (πχ λέμφωμα, αγγειομυολίπωμα κλπ).

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του σπληνός;

Η κλασική επέμβαση αφορά την αφαίρεση του οργάνου (σπληνεκτομή). Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για κάποιες περιπτώσεις ώστε να διατηρηθεί τμήμα του οργάνου (μερική σπληνεκτομή). Σημαντική εξέλιξη έχουν αποτελέσει οι τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκοπικές και ρομποτικές), όπου είναι κατάλληλες στις περισσότερες περιπτώσεις προγραμματισμένης σπληνεκτομής, προσφέροντας μικρότερο τραύμα, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, άμεση ανάρρωση και πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας.

Σύγκριση ουλών ανοικτής και λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής.ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

2020 Copyright christoscharisis.gr