Πλέγματα στη Χειρουργική. Τι πρέπει να γνωρίζω

xeirourgos-thessaloniki-xarisis-plegma-thermi-xeirourgeio.jpg

Τα τελευταία χρόνια, σε όλο και περισσότερο κόσμο, ενδιαφερόμενους και μη, γεννάται η απορία για τα πλέγματα που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις.

Η χρήση των πλεγμάτων άρχισε να γενικεύεται στη χειρουργική από το 1990 για τη χειρουργική θεραπεία των κηλών (βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, κοιλιοκήλης κλπ) με τις κλασικές πλέον τεχνικές κατά Lichtenstein, Rutkow κλπ.

Μέχρι τότε, οι τεχνικές αποκατάστασης της κήλης στηριζόταν στην ιδέα του να κλείσει κάποιος «σφιχτά», με πολλά ράμματα και σε πολλά στρώματα το χάσμα που δημιουργεί την κήλη, ράβοντας όμως το ήδη προβληματικό τοίχωμα με μεγάλη τάση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την συχνή υποτροπή των κηλών και συχνά τον αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο των ασθενών από τη δημιουργία μεγάλης τάσης (σφίξιμο).

Η εισαγωγή των πλεγμάτων έλυσε αυτά τα προβλήματα, αφού πλέον δε χρειαζόταν σφιχτό κλείσιμο με πολλά ράμματα στα ήδη προβληματικά τοιχώματα, αλλά απλώς η τοποθέτηση ενός μόνιμου «μπαλώματος» που έκλεινε το χάσμα. Η χρήση των πλεγμάτων ελάττωσε σημαντικά τις υποτροπές.

Αποκατάσταση βουβωνοκήλης με ράμματα (ΑΡ) και πλέγμα (ΔΕ). Το «σφίξιμο» αντικαταστάθηκε με «μπάλωμα».

Η μεγάλη επανάσταση που συνέβη στη χειρουργική τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται λαπαροσκοπική χειρουργική βέβαια, δεν άφησε ανεπηρέαστη τη χειρουργική των κηλών, αλλά και την εξέλιξη των πλεγμάτων.

Πλέον, η μεγάλη πλειονότητα όλων των ειδών κήλης (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη κλπ) αντιμετωπίζονται λαπαροσκοπικά και πάλι με χρήση πλέγματος, προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα και όλα τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στον ασθενή (ελάχιστος πόνος, ταχεία ανάρρωση, αισθητικό αποτέλεσμα κλπ).

Στα χρόνια που πέρασαν οι τεχνικές βελτιώθηκαν, όπως και η τεχνολογία των πλεγμάτων. Υπάρχουν πλέγματα μη απορροφήσιμα, πλέγματα που μετά από ένα διάστημα απορροφώνται, βιολογικά πλέγματα όπως αυτά από ιστούς χοίρου, πυκνής ή αραιής πλέξης, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανά περίπτωση.

Διάφορα είδη πλεγμάτων

Από την καθιέρωση τους ακόμα, δημιουργήθηκαν ορισμένα ερωτηματικά και «μύθοι», οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

  1. Τα πλέγματα είναι μεν «ξένα σώματα», αλλά εφόσον τοποθετηθούν σωστά δεν δημιουργούν προβλήματα στον ασθενή.
  2. Τα πλέγματα δεν είναι κάτι σκληρό σαν μέταλλο και σχεδόν ποτέ δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή.
  3. Η τοποθέτηση ενός πλέγματος δεν αποκλείει τη διενέργεια άλλης επέμβασης για άλλο λόγο, ακόμα και λαπαροσκοπικά (πχ μετά από αποκατάσταση κοιλιοκήλης να γίνει λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή).
  4. Υπαρκτοί αλλά με πάρα πολύ μικρή συχνότητα κίνδυνοι από τα πλέγματα είναι η επιμόλυνσή τους από κάποιο μικρόβιο, ή ακόμα πιο σπάνια με τα νεότερα πλέγματα η διάβρωση κάποιου σπλάγχνου (πχ εντέρου).

Διαβάστε περισσότερα στο: https://christoscharisis.gr/koiliako-tixoma/

 

Copyright Χρήστος Χαρίσης, Γενικός Χειρουργός

Για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό Χρήστο Χαρίση στη Θεσσαλονίκη στο 2316009932 ή με email στο charisissurg@gmail.com

ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

2020 Copyright christoscharisis.gr