Μελάνωμα
Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος , το οποίο ανάλογα με το στάδιο στο οποίο ανευρίσκεται μπορεί να συγκριθεί και με τους πιο επιθετικούς καρκίνους όλου του ανθρωπίνου σώματος. Προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, που είναι τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που δίνει το χρώμα στο δέρμα.
Που εντοπίζεται το μελάνωμα;
Τα μελανώματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, με συχνότερη εμφάνιση στις περιοχές που είναι εκτεθιμένες στον ήλιο , όπως η πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπό, χωρίς όμως να αποκλείεται και η εμφανισή του σε πιο «κρυμμένες» περιοχές. Σπανιότερη και πιο «ύπουλη» εμφάνιση μπορεί να έχουμε σε σημεία όπως κάτω από τα νύχια, στο μάτι, στον πρωκτό, ακόμα και εσωτερικά, όπως στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο κλπ.
Πως είναι το μελάνωμα;
Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί ως αλλαγή ενός προϋπάρχοντος σπίλου (ελιάς) ή ως μια καινούργια δερματική χρωματική αλλοίωση στο δέρμα εκεί που δεν υπήρχε σπίλος. Γενικώς τα χαρακτηριστικά του μελανώματος είναι τα εξής :
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα μαζί, αλλά συνήθως υπάρχει ένα ή περισσότερα απ αυτά με άλλοτε άλλη έκταση.
Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν στην εμφάνιση μελανώματος;
Υπάρχει πρόληψη για το μελάνωμα;
Πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος;
Ποια η θεραπεία του μελανώματος;
Η θεραπεία του μελανώματος καθορίζεται από το βάθος που θα αναδειχθεί στην αρχική βιοψία. Αν το βάθος είναι μικρό, συνήθως μια πιο εκτεταμένη εκτομή του δέρματος γύρω από την αρχική βλάβη αρκεί. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε υπάρχει σημαντική πιθανότητα μεταστάσεων σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, τα οστά, το ήπαρ και ο εγκέφαλος, οπότε απαιτείται συμπληρωματικός ακτινολογικός έλεγχος. Αν υπάρχουν μεταστάσεις, τότε δεν έχει νόημα η περαιτέρω χειρουργική θεραπεία, παρά μόνο η συμπληρωματική φαρμακευτική θεραπεία, κυρίως με τη μορφή της ανοσοθεραπείας. Αν δεν υπάρχουν μεταστάσεις, τότε ο ασθενής είναι κατάλληλος για ριζική χειρουργική θεραπεία, που αποτελεί τη μοναδική πιθανότητα πλήρους ίασης.
Ποια η χειρουργική θεραπεία του μελανώματος;
Όταν ο ασθενής κρίνεται κατάλληλος για χειρουργείο, αυτό αφορά σε μια εκτεταμένη αφαίρεση του δέρματος γύρω από τη βλάβη και στη λεγόμενη βιοψία φρουρού λεμφαδένα, δηλαδή του πιο κοντινού λεμφαδένα στη βλάβη (πχ αν η βλάβη είναι στο χέρι, ο φρουρός λεμφαδένας βρίσκεται στη μασχάλη). Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί αν η νόσος έχει φτάσει στους λεμφαδένες. Αν ναι, τότε γίνεται συμπληρωματικός λεμφαδενικός καθαρισμός της περιοχής.