Χρήστος Θ. Χαρίσης, MD,MSc

Ρομποτική Χειρουργική

Χρήστος Θ. Χαρίσης, MD,MSc

Ρομποτική Χειρουργική


Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την επανάσταση του 21ου αιώνα στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, προσφέροντας νέες δυνατότητες και αίροντας αρκετές αδυναμίες της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Διενεργείται με τη βοήθεια του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci®, το οποίο στο χώρο της Βορείου Ελλάδος είναι διαθέσιμο στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Τι είναι το ρομποτικό σύστημα DaVinci;

Το χειρουργικό σύστημα da Vinci είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών (FDA) για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Ο χειρουργός κατευθύνει και συντονίζει το όλο σύστημα μέσω της χειρουργικής κονσόλας, έχοντας μπροστά του μια μεγεθυσμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Αποτελείται από τρία μέρη:

 • Την κονσόλα του χειρουργού, από την οποία ο χειρουργός χειρίζεται τους ρομποτικούς βραχίονες, λαμβάνοντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας και τριών διαστάσεων (HD, 3-D).
 • Την τροχήλατη βάση τρισδιάστατης απεικόνισης στην οποία γίνεται η διαχείριση των δεδομένων και συμπεριλαμβάνει όλα τα επιπρόσθετα συστήματα που απαιτούνται (φωτισμός, ρύθμιση πίεσης CO2 για τη δημιουργία και τη διατήρηση πνευμοπεριτοναίου, monitor υψηλής ευκρίνειας για το προσωπικό του χειρουργείου, σύστημα καταγραφής βίντεο του χειρουργείου).
 • Την τροχήλατη βάση βραχιόνων (ρομπότ): σύστημα με 4 ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι ελέγχονται από το χειρουργό.

Αίθουσα χειρουργείου κατά τη διάρκεια ρομποτικής επέμβασης


Ρομποτικό σύστημα Da Vinci


Πώς πραγματοποιείται μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση;

Μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος DaVinci. Τo ρομποτικό αυτό σύστημα απαιτεί φυσικά χειρισμό από χειρουργό. Η κάμερα και τα μικροσκοπικά εργαλεία εισέρχονται στο σώμα του ασθενούς μέσω πολύ μικρών τομών (1-2 cm), όπως και στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά στην κονσόλα χειρισμού του ρομπότ λίγα μέτρα μακριά από το χειρουργικό τραπέζι, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς, ενώ βλέπει σε οθόνη το χειρουργικό πεδίο. Οι κινήσεις των μοχλών αυτών μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο και αναπαράγονται από τους ρομποτικούς βραχίονες. Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής ανάλυσης, προσφέρει ακριβέστατη τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό, δίνει λεπτομερή αίσθηση των ιστών και ουσιαστικά εξαλείφει τα συνήθη μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής. Σε αυτό συμβάλουν και οι αρθρωτοί χειρουργικοί βραχίονες του ρομπότ, οι οποίοι είναι σε θέση να εκτελούν σε τρία επίπεδα όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι, με τη διαφορά όμως ότι προσφέρει απόλυτη ακρίβεια σε αυτές. Η επέμβαση πραγματοποιείται πάντα με την παρουσία ενός δεύτερου χειρουργού, ο οποίος βρίσκεται ¨πάνω¨ στον ασθενή.

 

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα  της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει στον ασθενή όλα τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής;

 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Πολύ μικρές τομές  με τις οποίες  ελαχιστοποιούμε το χειρουργικό τραύμα
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές μετά από τις επεμβάσεις
 • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
 • Μικρότερο κόστος νοσηλείας και ταχεία επάνοδος στην εργασία
 • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων
 • Ο ασθενής προφυλάσσεται από τη μετάδοση λοιμώξεων (πχ ηπατίτιδα, AIDS), αφού χρησιμοποιούνται εργαλεία μιας χρήσης.

Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική είναι τα εξής :

 • Πολύ μεγάλη μεγέθυνση της εικόνας και τρισδιάστατη όραση για το χειρουργό, ο οποίος είναι σε θέση να αναγνωρίσει με μεγάλη λεπτομέρεια της ανατομικές δομές.
 • Μεγάλη ακρίβεια και σταθερότητα στους χειρουργικούς χειρισμούς.
 • Οι ρομποτικοί βραχίονες είναι αρθρωτοί, σε αντίθεση με τα άκαμπτα λαπαροσκοπικά εργαλεία, επιτρέποντας οι κινήσεις να μιμούνται απολύτως τις κινήσεις του χεριού του χειρουργού.
 • Ευχέρεια κινήσεων και χειρουργικών χειρισμών σε στενούς ανατομικούς χώρους που είναι δυσχερείς τόσο με την ανοικτή όσο και τη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ποιες οι εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής;

Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή και στις ειδικότητες της ουρολογίας, της γυναικολογίας και της θωρακοχειρουργικής. Στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα των επεμβάσεων της κοιλίας, δηλαδή στη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του ανώτερου πεπτικού (καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις οισοφάγου και στομάχου, διαφραγματοκήλες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, στις παθήσεις των χοληφόρων (χολολιθίαση, χοληδοχολιθίαση), στις παθήσεις του κατώτερου πεπτικού (κακοήθεις όγκοι παχέος εντέρου και ορθού, εκκολπωματίτιδα, οξεία σκωληκοειδίτιδα), στις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (όγκοι επινεφριδίων), στις παθήσεις του σπληνός, στην αντιμετώπιση των κηλών (ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη, βουβωνοκήλη, μηροκήλη) και σε παθήσεις οργάνων του ουροποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος (νεφρών, ωοθηκών, μήτρας).


ΧΡΗΣΤΟΣ Θ. ΧΑΡΙΣΗΣ

Με γνώμονα την ειλικρινή σχέση γιατρού–ασθενούς, πρωταρχικός μας στόχος είναι η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Παρέχουμε μια πλούσια πηγή πληροφόρησης για όλο το εύρος των χειρουργικών παθήσεων, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα της διεθνους βιβλιογραφίας και χειρουργικής πρακτικής, την καθημερινή εμπειρία και τριβή μας με πληθώρα ασθενών, αλλά και τη διαρκή ενημέρωση και εξοικείωση με τις νεότερες τεχνικές στο πεδίο της Γενικής Χειρουργικής.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

2020 Copyright christoscharisis.gr